Tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością – na pierwszy rzut oka połączenie tych słów może brzmieć nieco sprzecznie.
- Czym zajmuje się firma Ensinger?
- Dlaczego wykorzystuje się tworzywa sztuczne w przetwórstwie spożywczym?
Funkcjonują jednak firmy, które nie tylko tworzą wysokiej jakości tworzywa konstrukcyjne, ale przede wszystkim ich produkty są nieszkodliwe dla zdrowia człowieka. Jednym z takich koncernów jest Ensinger.
Firma Ensinger w przeciągu ponad 20 lat działalności zyskała spore doświadczenie, dzięki czemu należy do jednego z czołowych liderów w swojej profesji.
Czym zajmuje się firma Ensinger?
Firma Ensinger funkcjonuje na rynku od 1996 r. i zajmuje się wytwarzaniem na szeroką skalę tworzyw konstrukcyjnych wszelkiego rodzaju. Jej pracownicy starają się rozwiązać wszystkie sporne kwestie w dziedzinie tworzyw sztucznych, szczególnie w zakresie produktów oraz nowych metod przetwórczych. Ensinger obecnie składa się z 7 działów.
Wytwarzane przez Ensinger tworzywa sztuczne są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Spełniają wszystkie rygorystyczne wymogi międzynarodowych przepisów Agencji żywności i Leków (FDA).
Dlaczego wykorzystuje się tworzywa sztuczne w przetwórstwie spożywczym?
Tworzywa sztuczne są jednym z najpowszechniejszych materiałów do wykorzystania przy produkcji żywności. Pomimo tego, że jest to dalszym ciągu plastik, to jednak dzięki specjalistycznym metodom przetwórczym zostaje on dostosowany do ścisłego kontaktu z żywnością tak, aby nie miało to negatywnego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt.
Ponadto firma Ensinger dostarcza świadectwa dopuszczenia tychże materiałów jako odpowiednich dla konkretnego zastosowania. Mała waga i łatwość obróbki tworzyw sztucznych pomaga w zastępowaniu niektórych metali wykorzystywanych m.in. w urządzeniach do przerabiania produktów mięsnych, rybnych, drobiowych czy też produktów mleczarskich. Zaletami materiałów do kontaktu z żywnością firmy Ensinger są możliwość usprawnienia produkcji oraz znaczne zwiększenie bezpieczeństwa tych produktów podczas procesu wytwarzania.