Tworzywa konstrukcyjne dla przemysłu spożywczego

Home  /  Blog  /  Tworzywa konstrukcyjne dla przemysłu spożywczego

Opublikowano: Styczeń 23, 2019, Autor: , Kategoria: Blog, By , , Z Brak komentarzy

Tworzywa sztuczne przeznaczone do kontaktu z żywnością  – na pierwszy rzut oka połączenie tych słów może brzmieć nieco sprzecznie.

  1. Czym zajmuje się firma Ensinger?
  2. Dlaczego wykorzystuje się tworzywa sztuczne w przetwórstwie spożywczym?

Funkcjonują jednak firmy, które nie tylko tworzą wysokiej jakości tworzywa konstrukcyjne, ale przede wszystkim ich produkty są nieszkodliwe dla zdrowia człowieka. Jednym z takich koncernów jest Ensinger.

Firma Ensinger w przeciągu ponad 20 lat działalności zyskała spore doświadczenie, dzięki czemu należy do jednego z czołowych liderów w swojej profesji.

Czym zajmuje się firma Ensinger?

Firma Ensinger funkcjonuje na rynku od 1996 r. i zajmuje się wytwarzaniem na szeroką skalę tworzyw konstrukcyjnych wszelkiego rodzaju. Jej pracownicy starają się rozwiązać wszystkie sporne kwestie w dziedzinie tworzyw sztucznych, szczególnie w zakresie produktów oraz nowych metod przetwórczych. Ensinger obecnie składa się z 7 działów.

Wytwarzane przez Ensinger tworzywa sztuczne są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Spełniają wszystkie rygorystyczne wymogi międzynarodowych przepisów Agencji żywności i Leków (FDA).

Dlaczego wykorzystuje się tworzywa sztuczne w przetwórstwie spożywczym?

Tworzywa sztuczne są jednym z najpowszechniejszych materiałów do wykorzystania przy produkcji żywności. Pomimo tego, że jest to dalszym ciągu plastik, to jednak dzięki specjalistycznym metodom przetwórczym zostaje on dostosowany do ścisłego kontaktu z żywnością tak, aby nie miało to negatywnego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt.

Ponadto firma Ensinger dostarcza świadectwa dopuszczenia tychże materiałów jako odpowiednich dla konkretnego zastosowania. Mała waga i łatwość obróbki tworzyw sztucznych pomaga w zastępowaniu niektórych metali wykorzystywanych m.in. w urządzeniach do przerabiania produktów mięsnych, rybnych, drobiowych czy też produktów mleczarskich. Zaletami materiałów do kontaktu z żywnością firmy Ensinger są możliwość usprawnienia produkcji oraz znaczne zwiększenie bezpieczeństwa tych produktów podczas procesu wytwarzania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

polityka-zwrownowazonego-rozwoju

CSR