Jakie łożyska dla branży spożywczej? Rozwiązania dla zakładów przetwórstwa warzyw

Home  /  Blog  /  Jakie łożyska dla branży spożywczej? Rozwiązania dla zakładów przetwórstwa warzyw

Opublikowano: Listopad 17, 2023, Autor: , Kategoria: Blog, By ,, , Z Możliwość komentowania Jakie łożyska dla branży spożywczej? Rozwiązania dla zakładów przetwórstwa warzyw została wyłączona

Łożyska odgrywają bardzo ważną rolę, jeśli chodzi o efektywną pracę zakładów przetwórstwa warzyw. Muszą być dostosowane nie tylko do warunków pracy, ale i środowiska – w tym do szeregu rygorystycznych wymagań, które stawia ogólnie branża spożywcza. Do tych rygorystycznych wymagań zalicza się między innymi wysoka higiena czy niezawodne technologie uszczelniania. Dodatkowo łożyska dla branży spożywcze muszą być dopuszczone do pracy w tym sektorze przemysłowym. Jakie łożyska dla branży spożywczej wybrać? W dzisiejszym artykule podpowiadamy rozwiązania dla zakładów przetwórstwa warzyw, a dokładniej do systemów mycia, które są przez nie wykorzystywane.

  1. Jakie wyróżnia się wyzwania w branży spożywczej?
  2. Innowacyjne łożyska Life-Lube® od NSK
  3. Zastosowanie zespołów łożyskowych NSK w zakładzie przetwórstwa warzyw

Jeśli chodzi o branżę spożywczą, jest to jeden z niewielu sektorów przemysłowych, który stawia aż tak rygorystyczne wymagania. Dlatego sam wybór odpowiednich rozwiązań z zakresu łożysk tocznych nie wystarczy, aby zapewnić efektywną produkcję. Łożyska nie powinny być dostosowane tylko do wymagań aplikacji, ale także być zatwierdzone – na przykład – przez FDA. Interesują Cię wydajne łożyska toczne lub zespoły łożyskowe, które można wykorzystać w maszynach wykorzystywanych przez branżę spożywczą? Sprawdź nasze polecenie już teraz! Zanim jednak przejdziemy do proponowanych przez nas produktów, omówimy w skrócie wyzwania w branży spożywczej.

Jakie wyróżnia się wyzwania w branży spożywczej?

łożyska dla zakładów przetwórstwa warzywBranża spożywcza – zwłaszcza w kontekście przetwórstwa warzyw – stawia szereg złoonych oraz dynamicznych wyzwań. Jednym z kluczowych aspektów jest konieczność utrzymania bardzo wysokich standardów higieny, aby spełnić oczekiwania kleitnów i normy regulacyjne. W przypadku zakładów przetwórstwa warzyw, gdzie czystość oraz bezpieczeństwo produkowanej żywności jest wręcz priorytetem, nawet najmniejsze zakłócenia w funkcjonowaniu linii produkcyjnej mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji.

Efektywność produkcji to następne wyzwanie, z którym muszą zmagać się zakłady spożywcze. Procesy powinny być zoptymalizowane między innymi pod kątem wydajności. A jak wiadomo, przestoje w produkcji nierzadko stanowią zagrożenie dla płynności wszystkich procesów. Częstotliwość wymiany łożysk – zwłaszcza na liniach do mycia warzyw – staje się zatem kluczowym aspektem utrzymania maszyn w dobrej kondycji. Uszkodzenia łożysk zawsze prowadzą do przestojów, co jednocześnie generuje dodatkowe koszty związane z częstą konserwacją.

Biorąc pod uwagę wyżej wspomniane wyzwania, zakłady przetwórstwa warzyw muszą wybierać takie rozwiązania, które nie tylko poprawią wydajność oraz trwałość poszczególnych maszyn, ale także przyczynią się do znacznego zminimalizowania operacyjnych kosztów. W tym kontekście montaż innowacyjnych łożysk tocznych staje się istotnym elementem całej strategii. I ma to na celu nie tylko osiągnięcie efektywności, ale także długotrwałej stabilności produkcji.

Innowacyjne łożyska Life-Lube® od NSK

Jakie łożyska dla branży spożywczej warto wybrać? W przypadku wspomnianego zakładu przetwórstwa warzyw, a dokładniej systemów mycia produktów spożywczych, polecamy zwrócić uwagę na innowacyjne łożyska Life-Lube® japońskiej marki NSK. To rewolucyjne produkty, które wprowadzają całkiem nową erę zarówno efektywności, jak i trwałości. Zaprojektowane i wykonane z precyzję zaawansowane łożyska składają się z dwóch kluczowych elementów, które skutecznie eliminują wiele problemów wiążących się z uszkodzeniem komponentów tego rodzaju.

Oprawę w zespołach łożyskowych Life-Lube® marka NSK wykonuje w tym przypadku z termoplastycznej żywicy poliestrowej (PBT). To pierwszy z dwóch wspomnianych elementów, który przynosi realne korzyści. Wysoka odporność na korozję sprawia, że taka obudowa eliminuje ogólnie ryzyko zanieczyszczeń, które mogłyby pojawiać się – na przykład – z odprysków na malowanych powierzchniach czy z powłok. A to bardzo ważne dla branży spożywczej, w której każde ciało obce może zagrażać standardom higieny.

Drugim kluczowym elementem w niniejszych łożyskach jest uszczelnienie wykonane z gumy nitrylowej. Takie zabezpieczenie skutecznie chroni komponent przed zanieczyszczeniami oraz środkami czyszczącymi, które używa się w cyklicznych procesach mycia.

Ogólnie zespoły łożyskowe Life-Lube® są nie tylko dobrej jakości komponentami. To właściwie kompleksowe podejście do wyzwań z jakimi boryka się branża spożywcza – między innymi zakłady przetwórstwa warzyw. Ich wykorzystanie wprowadza nową jakość w zakresie trwałości, a to z kolei prowadzi do zwiększenia efektywności na całej produkcji, eliminacji nieplanowanych przestojów i tym samym redukcji kosztów konserwacji.

Zastosowanie zespołów łożyskowych NSK w zakładzie przetwórstwa warzyw

Skąd wiadomo, że zespoły łożyskowe Life-Lube® są doskonałą opcją dla zakładów przetwórstwa warzyw? Otóż, przede wszystkim stąd, że już jakiś czas temu do inżynierów i specjalistów z NSK zgłosił się właściciel takiego zakładu. Zmagał się on z powtarzającymi się uszkodzeniami łożysk na linii służącej do mycia marchwi. Często wymieniane łożyska generowały oczywiście bardzo duże koszty i straty przez przestoje produkcyjne. To wszystko z kolei negatywnie wpływało na efektywność całego zakładu.

Firma NSK przeprowadziła kompleksową analizę procesów i w jej wyniku precyzyjnie określono, że uszkodzenia łożysk powodowały przenikające do nich twarde elementy zanieczyszczeń oraz środki służące do intensywnego zmywania. To z kolei prowadziło do przedwczesnego zużycia środka smarnego i – ostatecznie – całych łożysk.

Inżynierowie z NSK zaproponowali zespoły łożyskowe Life-Lube® z wkładkami Molded-Oil. Takie rozwiązanie przyniosło znaczne korzyści dla zakładu przetwórstwa warzyw. Poza tym, że zwiększyła się trwałość łożysk, to wyeliminowano także konieczność częstych napraw i wymian. Po roku pracy łożysk NSK nie odnotowano właściwie żadnych uszkodzeń. A to z kolei przełożyło się na zauważalne oszczędności kosztów przestojów oraz konserwacji.

Comments are closed.

polityka-zwrownowazonego-rozwoju

CSR